O nama


TKD Šahinpašić osnovana 1989. godine, i danas je jedan od najvećih izdavača i promotora pisane riječi u regiji. Žanrovski je toliko raznovrsna da čitaoci svih profila njenim izdanjima mogu proširiti krug “najboljih prijatelja”. U biblioteci Savremena književnost objavljuju se djela naših najboljih pisaca. Biblioteka Diskursi objavljuje kapitalna djela vodećih mislilaca današnjice. Džepna knjiga osim domaćih, objavljuje i prevode najznačajnijih svjetskih pisaca. Izdanja u biblioteci Udžbenici i priručnici namijenjena su ljubiteljima akademske literature, kao na primjer ona iz oblasti pedagogije, odgoja, obrazovanja lingvistike... Biblioteka Na kraju jednog doba publicira fundamentalna djela orijentirana intercivilizacijskim diskursom. Biblioteka Kratki uvod predstavlja otvorenu enciklopediju znanja koja u formi kratkih uvoda u pojedina problemska područja otvara riznicu najznačajnijih tema iz svijeta modernih znanja. Tu su još i izdanja Monografije, Publicistika… Mladi čitaoci, pored popularne biblioteke Dječiji klasici, obogaćeni su novopokrenutim bibliotekama: Žubor (objavljuje bajke), Teen (knjige za tinejdžere), i BH dječiji klasici, nudi nova i izabrana djela valoriziranih bh autora…

Zahvaljujući poslovnosti koja odgovara najzahtjevnijim svjetskim standardima, bh čitateljstvo je sa TKD Šahinpašić već odavno onaj dio Evrope koju ujedinjuje i literatura. TKD Šahinpašić je ekskluzivni zastupnik Oxford University Press-a. Djeca u osnovnim i srednjim školama uče strane jezike uz knjige čiji smo uvoznik. Akademska zajednica BiH takođe ostvaruje svoju zadaću zahvaljujući knjigama koje je uvezla kuća Šahinpašić. Osim Oxford University Press-a, saradnja se otvaruje sa izdavačima “Penguin”, “Macmillan”, “Random House”, “Hachette” “Cle internacional” kao i sa nizom drugih izdavačkih kuća širom svijeta. 20 godina je kao dan - jer u svakom trenutku, sa podjednakom kompetentnošću koju markira i ljubav prema knjizi, služi se pisanoj riječi. Svaka nova poslovna godina značila je pomak u svakom segmentu djelovanja TKD Šahinpašić. Dan je kao 20 godina – jer u svakom trenutku ostvareno se sintetizira u viziju koja je od 1989. do danas utemeljila TKD Šahinpašić kao jednu od najuglednijih izdavačkih kuća.

TKD Šahinpašić je više od izdavača. To je sinonim za kulturni centar u kojem se okupljaju autori, teoretičari, prevodioci, lektori, ilustratori… Sve ih povezuje sredstvo koje zrcali njihovu bitnost - riječ. 20 godina u službi pisane riječi, da bi ta riječ bila, kao što će i biti, u službi našeg identiteta.