Umorstvo Jugoslavije

Leonidas Hadžiprodromidis

Zbirka socioloških i novinarskih eseja, grčkog prevodioca i esejiste Leonidisa Hadžiprodromidisa nije osvrt na situaciju koja se desila, već je živo svjedočanstvo pisano u jeku rata. Knjiga tematizira uzroke raspada Jugoslavije i daleko prevazilazi mnoge sociološke studije napisane na istu temu.

Leonidisovo duboko razumijevanje i zanimanje za političku situaciju u bivšoj Jugoslaviji rezultira autentičnim svjedočenjem, a njegov profesionalizam i humanistički principi doprinose uvjerljivosti kakva se rjetko sreće.

Post-totalitarni ”nacionalizam” vlast koristi selektivno, služeći se istorijom, religijom i nacijom za učvršćenje unutrašnje okupacije. Ideološki nihilizam koji ide ruku pod ruku sa tim ”nacionalizmom” karakteriše cinizam, vulgarizacija i primitivizam, koji su se u Jugoslaviji ispoljili u vidu pljačkaša koji nastupaju u ime nacije i vjere. Djelovanje tih grupa u ime nacije i vjere dovelo je do uspona podzemlja, do bogaćenja pljačkaša i osiromašenja i poniženja najvećeg dijela naroda.

uvez:Meki

isbn:978-9958-41-110-5

god. izdanja:2004

izdanje:1

format:128 x 198 mm

br. stranica:0

jezik:Bosanski

ocjena:  

17,55km
dodaj u korpu dodaj u favorite!
Komentari

Trenutno nema komentara na knjigu "Umorstvo Jugoslavije"

ul. Vladislava Skarića 9
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 667 210
Fax: +387 33 668 856

prodajna mjesta