Ljepota našeg bića

Jasmina Ćosić

Kakva je svrha djela „LJEPOTA NAŠEG BIĆA“
PASKAL je davno rekao „Sva zla i ratovi u svijetu su počinjali zato što čovjek nije mogao da sjedi sam sa sobom u sobi“.
*Prvo prepoznavanje ljepote bio je jedan od najznačajnijih dogadjaja u evoluciji ljudske svijesti. S tim su prepoznavanjem bitno povezani osjećaji radosti i ljubavi. Postignuća čovječanstva su dojmljiva i neporeciva. Nema dvojbe. Ljudski um je iznimno inteligentan. Strah, pohlepa i žudnja za moći su psihološke poticajne sile skrivene ne samo u pozadini ratova i nasilja izmedju nacija, religija i ideologija, već su takodjer uzrok neprestanih sukoba u osobnim odnosima.
U svom životnom vijeku, svi mi, ljudska bića imamo dvije svrhe; spoljnu, materijalnu, kojom kroz dnevne uloge ostvarujemo svoju egzistenciju i drugu, duhovnu, neuporedivo bitniju koja nam daje punu stabilnost i sreću. Nažalost, svuda je naglašena ova prva svrha koje smo veoma dobro svjesni, a ova druga unutarnja koja je izvorište i osnova pozitivnog i sretnog poimanja vanjskog života, često je neshvaćena ili potpuno zaboravljena.
Ova knjiga-duhovni priručnik jeste vrijedna i lijepa podloga, iskren poticaj, posebno mladim osobama na duhovno budjenje, na pozitivan pomak u svijesti- na duhovni rast. Duhovni rast i razvoj je od temeljne važnosti za bolji, sretniji i harmoničniji život bez tenzija, pritiska, straha i anksioznosti. Ovim procesom se oslobadjamo pogrešnih koncepata, misli i uvjerenja o tome ko smo i o svijetu u kome živimo. Ovakvim unutarnjim procesom, povećavamo našu(inidividualnu) svjesnost našeg istinskog dragocjenog bića, ljudske duše(duha) koji mi jesmo. Uranjanjem unutar sebe(kontemplacijom i meditacijom), brišemo naše iluzije i otkrivamo našu istinsku esenciju, koja je uvijek prisutna iza ličnosti preplavljene egom( našim lažnim ja“ koje se uvijek nadmeće da je u pravu).
Kada se u svijesti svake osobe počne dešavati pozitivna duhovna transformacija, osoba počinje da voli i cijeni sebe i druge oko sebe, iskreno. Otvara se životna radost, radja se prvo kratki pa sve duži period unutartnjeg mira(spokoja), jača snaga volje, prestanu se kriviti drugi za vlastite propuste, a obaveze i zadaci više se ne vide kao prepreka, već kao zadovoljstvo izvršenja i pobjeda.
Pa eto, nije potrebna viza, ne treba Vam ćak ni pasoš za ovakvo unutarnje putovanje. Samo htijenje, vrijeme i istrajavanje. Bistra rijeka vrlina poteče a jedino se u njih možemo uvijek pouzdati i na njih osloniti. Više ne moramo ovisiti o vanjskim stimulansima, situacijama i drugim ljudima na način da oni odlučuju o ispravnosti i zadovoljstvu u našem životu.

Šta može biti duhovnije nego voljeti i cijeniti sebe i druge ljude na pravi način, iskreno.

uvez:Tvrdi

isbn:978-9958-41-365-0

god. izdanja:2010

izdanje:1

format:145 x 210 mm

br. stranica:0

jezik:Bosanski

ocjena:  

30,00km
dodaj u korpu dodaj u favorite!
Komentari

Trenutno nema komentara na knjigu "Ljepota našeg bića"

ul. Vladislava Skarića 9
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 667 210
Fax: +387 33 668 856

prodajna mjesta