Škakljivi subjekt

Slavoj Žižek

Žižek svojom interpretacijom klasičnog njemačkog idealizma ponovo osvjetljava zanemareni aspekt njemačke misli, nudeći nam nedogmatski pogled spekulativnog aspekta Hegelove misli kao baze za konceptualiziranje ideja koje su ostale neodređene u Lacanovim spisima i predavanjima.

Negativni koncept subjekta Žižek primjenjuje na problematiku etičkog akta, a metafizička struktura koja potcrtava ovaj akt razotkriva jedinstvenu formu savremene ideologije u prikrivanju i maskiranju autentične pozicije subjekta. Rezultat Žižekovog rada je nova verzija idealizma koja je u dodiru sa današnjim intelektualnim strujama. Idealizam sada naglašava paradoksalnu prirodu apsoluta, otkrivajući radikalnu negativnost individualnih subjekata, demonstrirajući društveni poredak kao nesigurnu i opasnu fikciju.

Ova knjiga je prije svega angažovana politička intervencija, koja pristupa gorućim pitanjima o tome kako reformulirati lijevi projekat u eri globalnog kapitalizma i njegovog ideološkog dodatka - liberalno-demokratskog multikulturalizma.

uvez:Meki

isbn:978-9958-41-152-0

god. izdanja:2006

izdanje:1

format:176 x 250 mm

br. stranica:0

jezik:Bosanski

ocjena:  

40,00km
dodaj u korpu dodaj u favorite!
Komentari

Trenutno nema komentara na knjigu "Škakljivi subjekt"

ul. Vladislava Skarića 9
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 667 210
Fax: +387 33 668 856

prodajna mjesta